Hoeveel talen spreekt Miha tijdens de training “Leiderschap”?

Een van de speerpunten van de kunstenaar Fenneke Voorsluis en mezelf is het stimuleren van meertalige communicatie. Hiermee bedoelen we het inzetten van andere talen dan uitsluitend de verbale talen.
De violist Miha Pogacnik vertelt, presenteert, toont, speelt en demonstreert op een gedreven manier. Hij laat je beleven, daagt je uit om beter te luisteren, biedt verrassende inzichten. Hij is het voorbeeld van iemand die meertalig ‘spreekt’. Naast de taal van de muziek en de viool, heeft hij een sterk verbaal betoog, ’spreekt’ hij met zijn lichaam, tekent hij beelden en schema’s op de flip-over, hij schildert metaforen in de lucht en hij werkt met humor. Al deze verschillende talen die hij gebruikt benadrukken om beurten de diverse aspecten van zijn betoog. Hij gebruikt al deze talen om helder te communiceren.

Miha Pogacnik draagt al vele jaren enthousiast de visie uit dat, naast de technologie, de kunsten het management steunen met innoverende ideeën. De kunsten beschikken over de juiste tools om te werken aan inspirerend leiderschap. Meer nog, leiders worden geïnspireerd door de kunsten maar herkennen en erkennen dat niet. “Art sponsors business, not the way around.” is één van zijn uitspraken. “Where does all the profit go to? To shareholders who don’t share. Art means sharing. Art is heart.”, “What digitalisation of the world needs is humanisation. Art is our way to get there.”
Ik heb zelf verschillende malen de gelegenheid gehad begin jaren 2000 om hem aan het werk te zien tijdens de jaarlijkse zomerbijeenkomsten Art and Business in Castle Borl in Slovenia. S
amen met een aantal leidinggevenden en consultants heb ik in 2001 het beeld voor het veranderingsproces ontdekt dat hoorbaar en voelbaar is in het vioolconcerto van Beethoven. Het belang van de ‘sprong’ hebben we daarna via andere kunsten kunnen beleven.

In De Huiskamer bieden de kunstenaar Fenneke Voorsluis met de hulp van grafische kunsten een gelijkaardige ervaring. Ons doel is je te steunen om meertalig te worden én op een andere manier te werken aan jouw leiderschap.


Miha Pogacnik, een voorbeeld van een meertalig communicator –  Tedx talk Glasgow June 2018
Hoe kan kunst leiderschap inspireren?

5 gedachten over “Hoeveel talen spreekt Miha tijdens de training “Leiderschap”?

 1. Het beeld van verandering dat u in 2001, samen met anderen ont-dekte, lijkt verduiveld veel op het beeld dat Joel Barker ontdekte en dat hij in 1992 onthulde in z’n boek Future Edge (hardcover) en Paradigms (paperback).
  Ik gebruikte het beeld van verandering van Joel Barker veelvuldig in m’n leven en ook al om een beeld te geven aan m’n vier opeenvolgende professionele levens.
  Het ga je goed!
  Creatively,
  Johan

  • Beste Johan, dank voor je reactie. Tot nu toe heb ik bij Joel Barker wel het verhaal gevonden van de paradigm shift maar geen tekening of model dat we in Borl zagen ontstaan n.a.v. het vioolconcerto van Beethoven.
   Geen nood. Beethoven is ouder dan Joel Barker. Dus die was ‘vroeger’.
   Maar het gaat nog verder terug, zelfs 2500 jaar. Het idee van een hoogtepunt bereiken en een sprong maken in het onbekende dateert reeds van de Boeddha (6e eeuw BCE). Ook die zal het wel hebben samengeraapt uit wat hij overal heeft opgestoken. Hetzelfde kan worden gezegd van wat de taoïst Zhuangzi (4e eeuw BCE) vertelt over verandering.
   Dat wij het in 2001 te horen en te zien kregen dankzij de violist Miha Pogacnik was een unieke ervaring.
   Ik hoor nog steeds het veranderingsproces telkens ik naar het concerto luister.

   • Beste Francis, dank voor je reactie.
    Vooreerst, kijk aub eens naar figuur 9 in Joel Barker’s boek ‘Paradigms’.
    En, Francis, wat is een paradigm shift anders dan een veranderingsproces?

    Vervolgens, ik heb in m’n reactie niet beweerd dat Joel Barker de eerste zou zijn die het idee ‘van een hoogtepunt bereiken en een sprong te maken te maken in het onbekende’ zou hebben gehad. Ik had het enkel over ‘het beeld’ dat jullie in 2001 ‘the horen en te zien’ kregen. Het idee zelf is, zoals je zelf wel weet, nog eeuwen ouder dan Boeddha en Zhuangzi, die jij citeert. Indien de Neanderthaler dat idee niet zou hebben gehad en nog belangrijker niet hebben beleefd en nadien miljarden andere mensen, waaronder Boeddha en Zhuangi, dan zouden wij niet zijn wie we zijn.

    Creatively,
    Johan

    • Terechte opmerkingen Johan. Net zoals ik niet beweerde dat we als eerste dat beeld hebben gekregen.
     Mij gaat het om de meertaligheid, hoe je vanuit een totaal andere taal, in dit geval de muziektaal, inzichten uit een verbale taal rijker maakt. Of hoe inzichten vanuit de muzikale taal iets kunnen oproepen dat je tekent in een beeldende taal en verklaart in een verbale taal en zo tot een dieper inzicht komt. Daar gaat het bericht over. Groeten.

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s