Verrassende kunst in mijn omgeving

Zomaar langs de kant van de weg. Iemand heeft die pot met gekleurde watjes daar even neergezet. Het staat daar duidelijk niet ‘op z’n plaats’, onopvallend, weggestoken in een hoekje van de vensterbank. 
Vanop een afstandje bekeken is het een wat vreemde, verrassende compositie, de kleuren en het grauw van het gebouw. 
Wanneer ik nauwkeuriger kijk zie ik een doorschijnende pot vol speelsheid. Hij lijkt zich wel op z’n gemak te voelen achter dat donkere, puntige, ijzeren hek.
Welk werk van een modern kunstenaar past hier bij?

Zo’n ongewilde toevalligheid ervaar ik als een uitnodiging om nauwkeuriger te kijken naar mijn omgeving. Ik ken het straatjutten, en dit is een mooie variant: verwonderd kijken naar het toevallig kunstzinnige. Wat blijkt, wanneer ik met verwonderende ogen kijk, zie ik meer zulke ‘alledaagse kinderlijke kunst’.
Dit maakt me tevens bewust dat ik meestal door de straten loop of fiets zonder veel acht te slaat op details in mijn omgeving. Ik beweeg me met een houding als ‘ik ken het hier’. Dat is handig. Ik heb tenslotte mijn aandacht te richten op het verkeer. Het is echter geen of-of zaak. Ik kan beide doen.

Ik noem zo’n toevalligheid een ‘Fenneke’, naar de naam van de kunstenaar met wie ik samenwerk en die me heeft geleerd anders te kijken. “Een kunstenaar leeft meer ‘in’ de dingen dan ‘naast’ de dingen.” zegt ze. Dat oefen ik. Af en toe sta ik even stil (letterlijk) en vraag me dan af: wat zou zij zien dat ik niet zie? 
Zelfs al merk ik op dat ogenblik geen ‘Fenneke’ op, dan nog biedt dat momentje een ogenblik innerlijke rust. Het is een praktische manier om aandachtzaamheid (mindfulness) én een gevoel voor het kunstzinnige te beleven.

Indien jij ook zo’n ervaring hebt, deel het dan even hieronder met mij en de lezers van deze blog.
Alvast bedankt. Francis

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s