Zen-nig (7) = hou hier mee op: “Ik zal wel zien.”

Hij begroet mij en herinnert zich dat hij aan mij heeft beloofd mijn boeken te lezen. Hij heeft het druk. Morgen de laatste dag van een training ‘Leiderschap’. “Ik moet gelukkig niet veel voorbereiden. Ze gaan het allemaal zelf doen.” Terug over onze relatie en zijn belofte zegt hij: “Ik zal wel zien.” Ik vraag hem: “Hoe reageer jij indien managers in je training Leiderschap dit zeggen?” Er volgt een antwoord dat tracht rond de hete brij te draaien.
Waar dient de uitspraak “Ik zal wel zien.” voor? Wat verberg je er mee? Wat vermijd je op deze manier? Wat voel je terwijl je die uitspraak doet? Wat maakt het moeilijk om op dat ogenblik eerlijk, helder een beslissing te nemen?

Je hoeft geen Zen te kennen of te mediteren om te weten dat je op vele ogenblikken van de dag wikt en weegt, oordeelt, besluit, een keuze maakt en beslist. Dit alles in enkele seconden. ’Eigen leiderschap’ betekent dat je op die momenten helder en aandachtzaam handelt, mindful zullen sommigen zeggen.
Het onderliggende obstakel is vaak dat je niet durft ‘Neen’ te zeggen. Gewoon, vriendelijk, vanuit verbindende communicatie: “Neen, ik ga dit niet doen, alleszins niet de eerste maanden. In mijn prioriteitenlijstje is deze taak gedaald naar plaats negen. Ik sta wel open voor argumenten om ze hoger op de lijst te plaatsen.”
Verbindende communicatie versterkt de relaties en je wint er bij wanneer je eerlijk bent en gemeend ‘Ja’ en ‘Neen’ zegt.
Vanuit eigen leiderschap ben je helder “Ik beslis nu wat mijn volgende stap is.” Soms is het nodig om zaken uit te stellen. Zelfs dan kun je duidelijke keuzes maken. Leer helder uit te stellen. Geeft het een nieuwe datum, maak een nieuwe afspraak, verduidelijk de voorwaarden, geef aan wanneer de ander je hier op mag aanspreken.

Een Padvinder-leider heeft geleerd om helder waar te nemen, op een gezonde manier te twijfelen én op ieder moment helder te zijn in zijn keuzes. Hij weet waar hij nu staat en kiest zijn volgende stap. Beslissingen van gisteren hoeven zijn actuele overwegingen niet gevangen te zetten. Hij kan op ieder moment, eerlijk en duidelijk, een stap zetten in een andere richting. Wel weet hij dat iedere beslissing consequenties heeft en daar houdt hij rekening mee. Eén van de gevolgen van een beslissing is dat de volgende stap mee bepalend zal zijn voor de daarop volgende stap. Een Padvinder-leider stapt bewust(er) rond.


Je leest meer in: Padvinder-leiderschap – Samen de ‘juiste‘ weg vinden