Zen-nig (6) = hou er mee op oplossingen aan te bieden

Hoezeer je ook aandacht wilt tonen voor de zorgen van de ander (de klant, de medewerker, de collega), hoezeer je ook de ander zo snel mogelijk wilt verlossen van twijfels, onzekerheid, frustratie, innerlijke pijn … biedt haar geen oplossing aan. Wees terughoudend met het geven van advies. 
Wat jij kunt geven is enkel jouw oplossing, en die werkt niet (niet duurzaam, niet fundamenteel). Wanneer ze jouw oplossing toepast, zal vroeger of later haar vraag terug opduiken (al dan niet onder een andere gedaante). 
Leer de pijn uitzitten om bij iemand aanwezig te zijn die lijdt zonder dat je haar snel van die pijn kunt verlossen. Wat maakt dat jij frustratie ervaart wanneer jij niet mag of kunt ‘helpen’ (= een oplossing geven)? Wat is op dat ogenblik jouw vraag? Zie je eigen vraag, los die zelf op en belast je klant daar niet mee. Wees niet bezig met haar zo snel mogelijk een antwoord te geven omdat jij je eigen vraag niet wilt onder ogen zien en aanpakken. Telkens wanneer iemand bij jou komt met een vraag, heb jij een eigen uitdaging (bv. iets in de zin van “Wat doe ik met haar vraag? Wat kan ik op dit ogenblik beter niet doen?” of “Op welke manier kan ik haar begeleiden om door haar pijn heen te gaan? Op welke manier is mijn gedrag in feite een obstakel voor haar?”.

Wat dan wél? Wees authentiek aanwezig, luister diep, oordeel niet, stel een goede vraag. Zo kan zij in haar eigen kracht komen. Stel jezelf veeleer de vraag “Hoe wordt haar eigen kracht groter? Wat kan zij doen om sterker te worden?” of “Tot wat kan ik haar uitnodigen zodat ze haar volgende stap zelf ontdekt?” of “Waar heeft zij steun bij nodig? Wat kan ik doen zonder haar stuur over te nemen?” Help haar sterk te worden om haar antwoord zelf te ontdekken én de moed te pakken om dat te implementeren.

Leer de kunst van het vragen, het waarnemen en het terughouden.
Vraag de Lemniscaat Academie hoe en waar je dit best leert.