Er zijn meer Padvinder-leiders nodig

De houding van een Padvinder-leider is vandaag een essentieel element om ‘problemen’ duurzamer aan te pakken, om een degelijk antwoord te vinden op leervragen, om nieuwe wegen te ontdekken, om innoverend te kunnen werken en persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. 

Padvinder-leiderschap komt tegemoet aan wat jonge ondernemende mensen vandaag en morgen nodig hebben om vrij te kunnen ontwikkelen. De roep om een sterk leider (de Grote Gids) klinkt weliswaar overal om ons heen maar gidsen creëren volgers en zijn de rem op het ontwikkelen van innoverende ideeën en een open maatschappij. Er worden alleen ideeën toegelaten die passen binnen het enge kader van de Grote Gids.

Willen de intellectuele, sociale, emotionele en spirituele krachten van jonge mensen alle ruimte krijgen dan dienen ze te worden bijgestaan door padvinders die hen helpen hun eigen, nog onbekende weg te vinden en niet de oude bekende wegen  van de gidsen te volgen. Een gids brengt je nooit naar verrassende plekken want die kent hij niet.
Een padvinder kent die plekken evenmin maar kent wel methoden om je weg daar naartoe te vinden: ga weg van de gebaande paden, vind het wiel terug uit, luister met mate naar ‘goede raad’, laat de DIY (do it yourself) in jou niet kluisteren door een ‘lieve gids’,  ontwikkel padvinder-vaardigheden, ga voor het ‘onmogelijke’, maak een evenwicht tussen je eigen belang en het belang van de gemeenschap, wees geen ‘toerist’ en ‘consument’ in de wereld maar een ‘ontdekker’ en iemand die uitdeelt.

Dan ontwikkelen jonge ondernemers tot persoonlijkheden met een open, innoverende geest die zorgen voor het welzijn van alle mensen, die ideeën ontwikkelen die rekening houden met wat een maatschappij echt gezond maakt: gelijkheid onder de burgers, een gezond leefmilieu, een evenwichtige innerlijke cultuur, een economie die wordt gedreven door gezonde behoeften en zich weet te beperken, een technologie in dienst van de mens, een geweldloze manier van omgaan met tegengestelde belangen en overtuigingen en tegelijk een sterk verzet tegen iedere groep die de eigen waarden agressief wil opdringen.

Lees nu reeds de inleiding uit Padvinder-leiderschap.
Vraag hier jouw exemplaar
In het boek leer je het belangrijke onderscheid tussen een padvinder (En: pathfinder) en een verkenner (En: scout).

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s