Wat kan positieve spijt mij leren?

Nietzsche? by Nishu www.lanishuartiste.com

No title – Artist: Nishu
http://www.lanishuartiste.com

Over negatieve en positieve spijt

In december zijn er verschillende gelegenheden om even achterom te blikken en goede voornemens te maken voor wat voor je ligt. Waar heb je spijt van? Is spijt hebben een negatieve zaak, iets dat je beter niet doet? Of is er ook zoiets als positieve spijt?
Spijt hebben, wie kent het niet? Nadat je iets hebt gezegd of gedaan en je ongewenste, vervelende gevolgen ziet, voel je je plots erg ongemakkelijk. Je wou dat je het kon ongedaan maken. Dat kan echter niet. Dat weet je en toch voel je in jezelf de behoefte om over een ‘tijd-spons’ te beschikken die een stukje verleden kan uitwissen. Bij ernstige, pijnlijke  situaties steken daarenboven schuldgevoelens de kop op.
Van de een ontvangt je (vaak ongewenst) het advies: “Spijt hebben, heeft geen zin. Vergeet het zo snel mogelijk.”, “Had ik maar … dan …, bestaat niet!”
De ander duwt je nog wat verder op de schuld-weg: “Nu ja, je had beter moeten weten. Je kon het geweten hebben.”, “Nu ja, tracht het nu maar snel goed te maken, want anders … (een doembeeld).”

Ja, je kunt de klok niet terugdraaien. Het is echter evenzeer een feit dat je kunt kiezen hoe je met feiten omgaat. Je kunt in zo’n situatie kiezen voor ‘negatieve spijt’ of voor ‘positieve spijt’.
Bij negatieve spijt ga je jezelf verwijten maken. Je drukt je zelfvertrouwen naar beneden. Dan ga je klagen en tot slot voel jezelf rot en slachtoffer.
Bij positieve spijt kijk je achterom en zie je datgene wat je anders had willen doen (nu je weet wat de gevolgen zijn). Je zet daarbij een ‘leer-bril’ op. Je haalt er de punten uit die je anders had willen doen en zet die om in een doelstelling.
Positieve spijt is een leermoment beleven wanneer je het bewust hanteert. Je bent je bewust dat je – volgens jouw waarden, normen en inzichten – een (grote) fout hebt gemaakt en daar wil je uit leren. Het is dus goed om positieve spijt te hebben.

Hoe verander je negatieve spijt in positieve spijt?

regret_1.0Ik gebruik het beeld van De Rivier van Twijfels. Het is een reële grens die je dient over te steken, telkens je een situatie wilt veranderen. Veranderen van houding tegenover de feiten doe je niet in één klik. Je zult twijfels moeten doorstaan, onzekerheid, angsten misschien. Wellicht overvalt je een gevoel van onmacht omdat je niet weet hoe het aan te pakken, hoe het goed te maken, hoe het te her-stellen.
Wanneer je echter een stap voorwaarts zet en door die Rivier stapt (= de twijfels en onzekerheden aanvaarden en de verantwoordelijkheid nemen voor je daden, de gevolgen en je gevoelens) kan je de andere oever bereiken. Daar wacht je niet de zekerheid en het geluk! Daar wacht je het ‘werk’. Het ‘werk’ om je ‘probleem’ te formuleren (= een dringende, dwingende vraag!) en daar constructieve vragen rond te stellen. 

De Lemniscaat Benadering gebruikt daarvoor het Lemniscaat Kompas. Hieronder een voorbeeld.
Stel je hebt iets gedaan en je merkt dat de ander daar op reageert op een wijze die jij helemaal niet prettig vindt. Je had het graag gans anders zien verlopen.
Je zult de vragen moeten ‘vertalen’ naar je concrete situatie.

positieve_spijt_3-0Wil je dit kaartje met vragen gedrukt ontvangen? Gewoon hier klikken.

Lees over de Lemniscaat Bending in het gratis boek.

Een gedachte over “Wat kan positieve spijt mij leren?

  1. Een inspirerende manier om aan het werk te gaan met jouw “probleem” (jouw dringende, dwingende vraag!). Zeer de moeite waard om kennis te maken.

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s