Alles wat je ziet, zijn transformaties, inclusief jezelf.

Version 2Wanneer je een auto ziet, weet je dat de constructeur verschillende materialen heeft gebruikt. Je weet dat ieder materiaal (metaal, plastic, glas, enz.) door de leverancier niet uit het niets is gehaald. Je weet dat de basis voor ieder materiaal (ertsen, petroleum, enz.) ergens uit de aarde vandaan komt. Allerlei industriële processen hebben er voor gezorgd dat we uiteindelijk een bruikbaar materiaal bekomen. Leveranciers van materiaal zijn geen tovenaars.
Alles draait om het transformeren van reeds bestaande stoffen en ‘energieën’.

Wanneer je een boom ziet, zie je transformaties. Je weet dat de cellen in het oorspronkelijke zaadje zich hebben vermenigvuldigd en vermenigvuldigd en vermenigvuldigd. Je weet dat daarvoor andere ‘stoffen’ en ‘energieën’ nodig zijn en door de cellen worden gebruikt (water, mineralen, zuurstof, zonlicht, enz.). Alles draait rond het transformeren van bestaande stoffen tot nieuwe cellen die de specifieke code die ze bevatten vorm geven. Sommigen ontwikkelen tot een cel in de schors, sommigen vormen takken, anderen bladeren, nog anderen bloemen, enz. Het is een nooit eindigend transformatieproces, de boom is voortdurend in beweging. Zelfs de harde takken zijn een dynamisch proces, ze staan niet stil. Geen enkele vorm die je ziet, is ontstaan uit het niets. Een cel is geen tovenaar van stoffen. Een boom is geen tovenaar.
Alles wat je ziet is de transformatie van reeds beschikbare, bestaande materialen.

Wanneer je een mens of een dier ziet … ja, dan zie je transformaties. Alles wat je ziet is het voortdurend transformeren van bestaande ‘stoffen’ en ‘energieën’. Al onze cellen worden voortdurend opgebouwd en heropgebouwd uit bestaand materiaal via transformatieprocessen. Het zijn natuurlijke processen. Het is geen tovenarij.
Een mens wordt iedere fractie van een seconde gevormd en hervormd door transformatie van materiaal dat aanwezig is in de ruimte reeds lang voor zijn geboorte. 

Dit zijn simpele feiten, evidence based facts! 
Wat is daar zo bijzonder aan? Niets. Toch nemen we dat niet waar. We ‘denken’ in plaats van waar te nemen. We construeren een boom, een object dat daar voor ons staat. We kijken alsof de boom (op dit moment) afgewerkt is. We nemen niet de feitelijkheid waar! Namelijk dat zich transformatieprocessen afspelen hier-en-nu. Voor ons staat een object, een boom, niet een proces! Het wordt een boom door de wijze waarop wij ons gedragen in het ontmoeten van de boom. Onze manier van ontmoeten, maakt dit voor ons tot een boom. Het ‘is’ geen boom. Reeds van bij het eerste moment plaatsen we onszelf buiten de waarneming als ‘waarnemer’ en dus niet als deel van de transformatieprocessen die zich op dat ogenblik afspelen. Onze manier van waarnemen verbinden we daarbij met het hanteren van begrippen, van een taal en van woorden. We nemen niet een proces waar maar ‘een object buiten ons’ en benoemen dat ‘een boom’.

Dit geldt in nog meerdere mate voor het ontmoeten van mensen. We ontmoeten mensen en zien ‘hij’ of ‘zij’. De feitelijkheid is echter dat een mens een bundel van transformaties toont. Zo nemen we evenwel niet waar. We construeren in onze geest een vaste vorm, een ‘mens’. Het mag dan logisch zijn dat voor de gewone communicatie we op deze manier vlotter waarnemen en omgaan met elkaar, het is niet de feitelijkheid. We doen dat echter niet alleen met de fysieke, lichamelijk verschijning van de mens.
We doen dat ook met het bewustzijn van de mensen. We nemen niet de feitelijkheid waar dat het bewustzijn een voortdurend transformatieproces is. Overtuigingen, aannames en meningen die worden geuit, mogen als vast gegeven worden beschouwd, in werkelijkheid zijn ze dat niet. Voortdurend worden ze heropgebouwd en herbevestigd in het bewustzijn. Vergelijk het met het voortdurend opbouwen van een computerscherm. Voor onze gewone waarneming staat het scherm stil, in werkelijkheid wordt het binnen een seconde heropgebouwd. Zo ook ons denken en alle verbindingen binnen ons neuraal systeem (met ons brein aan het hoofd, letterlijk en figuurlijk).

Wat is de meerwaarde om – af en toe – ons af te stemmen op de transformatieprocessen en even onze constructies en concepten wat opzij te zetten? 
Het resultaat is dat je beweeglijker gaat denken, dat je milder gaat staan tegenover aannames en meningen. Je zoekt wegen en manieren om denkbeelden in beweging te krijgen. Je leert ‘identiteit’ hanteren als een relatief begrip, als een begrip dat gebonden is aan een bepaalde context (een tijd, een plaats, een interactiepatroon). Je zal jezelf ’s ochtends in de spiegel her-kennen als een ‘nieuwe mens’. Je stemt je communicatie af op de interacties en de potenties en niet meer op “Zo is het! Zo is hij!”. 

Voor jou en je bedrijf of organisatie betekent dit winst. Door dit alles zal je ‘problemen’ en ‘oplossingen’ anders opvatten en alternatieve wegen vinden.  Je steekt geen energie meer in schijnproblemen of in ‘persoonlijke spelletjes’. Je gaat menselijk-strategisch tewerk. Je haalt je doelen vlotter en meer en beter resultaat.

De Lemniscaat Benadering met het Lemniscaat Kompas helpt je om flexibel waar te nemen, te denken en te handelen. Je beweegt dan vlotter tussen een lineair, een systemisch en een lemniscatisch perspectief.

Lees het gratis boek over de Lemniscaat Benadering.

 

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s