Hoe ‘waar’ is waarheid?

We hebben allemaal de behoefte aan een sluitende, allesomvattende verklaring voor datgene wat er in en rondom ons gebeurt. Van de meest eenvoudige fenomenen tot de meest complexe of aangrijpende ervaringen, we willen ze allemaal een plaats kunnen geven binnen één samenhangend verhaal, binnen één sluitende verklaring. Dat geheel is ons verklaringskader. Dat geheel moet zinvol zijn, het moet betekenis hebben voor ons. Het moet. Anders spreken we van ‘zinloos’ of ‘onbegrijpelijk’ of ‘willekeur’ of ‘chaotisch’.

We kunnen er een ‘persoonlijk verklaringskader’ op na houden (= Mijn Verhaal), naast een ‘groep verklaringskader’ (= Ons Verhaal) of een ‘allesomvattend verklaringskader’ (= Het Grote Verhaal).
Eigenlijk leeft iedereen met een bundel van Verhalen.
Wetenschappers dromen van ‘de allesomvattende theorie’, een verklaringskader waarin alle vragen een antwoord kunnen vinden.
Religies bieden reeds eeuwen het Enig Juiste Grote Verhaal aan.

Ieder van ons is er van overtuigd dat het eigen verklaringskader een geldig kader is, dat ‘logisch’ in mekaar steekt en dat stevig gegrondvest is op feiten die ‘bewezen’ zijn of door de hoogste autoriteit zo werd meegedeeld. We delen het Grote Verhaal met de mensen uit onze omgeving. M.a.w. we willen dat ‘Ons Verhaal’ en het ‘Grote Verhaal’ identiek zijn. Dat geeft ons zekerheid. Velen willen hun verklaringskader vandaag ‘bewezen’ achten door de wetenschap. Dat moet dan het vertrouwen ondersteunen: “Wij hebben het bij het rechte eind.”
We vertellen onszelf en anderen dagelijks stukjes van het Grote Verhaal om onszelf en anderen ervan te overtuigen dat het een ‘waar’ verhaal is, een verhaal dat ‘de waarheid’ bevat, of toch alleszins een groot stuk ervan. We herhalen dagelijks dat we gelijk hebben om de dingen zo te bekijken. Dat stelt ons gerust.

De vraag is echter: Hoe ‘waar’ is ‘waarheid’? Hoe komt het dat er zulke verschillende ‘waarheden’ bestaan? Wie heeft gelijk en wie niet? Hoe hanteer je verschillende waarheden op hetzelfde moment, in dezelfde situatie? Hoe dialogeer je met verschillende waarheden?

Wil je meer lezen? 
Wil je lezen over de vier fundamentele waarheden?

Vraag hier de tekst aan.

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s