Je kernhouding maakt het verschil

Version 2Een van de lessen die ik heb geleerd van het werken met paarden (*):
je bent een leidinggevende en je krijgt als opdracht om een paard uit de weide te halen en naar de ‘bak’ te brengen, het doet er niet toe welke theorie je aankleeft of welke je aanpak is als leidinggevende, lang voor je eerste stap naar het paard toe, heeft zij jou reeds waargenomen en een inschatting gemaakt van je basisopstelling. Wat wil deze mens? Hoe komt die naar mij toe? Dit is niet zomaar ‘de eerste indruk’ voor het paard. Het paard peilt naar je kernhouding en stemt haar gedrag daar op af. 

Wij denken meestal dat we verschil maken door onze overtuiging of een bepaalde theorie samen met de methode of de aanpak die daarbij past. “Ik ben een systeemdenker en gebruik opstellingen”, “Ik werk met de acht eigenschappen van leiderschap van Stephen Covey.”, “Ik werk vanuit de U-Theory van Otto Scharmer.”, “Ik ben overtuigd dat dialoog meer resultaat oplevert en ga voor het Socrates gesprek.”, “Waarderend werken is vruchtbaarder, daarom gebruik ik Appreciative Inquiry.”, “Ik ben niet een gewone coach, ik ben een levenscoach!”, enz.

Om het even welk model of welke methode je gebruikt, het verschil wordt gemaakt door je kernhouding, naar jezelf en naar anderen. Onderzoek heeft aangetoond dat – op het terrein van menselijke communicatie en het vermogen om problemen op te lossen – veel methoden even goed werken als, maar niet beter dan, wanneer er geen interventie is en de betrokkenen zelf op zoek gaan naar een uitweg. Dit is lastig voor de aanhangers van de verschillende methoden die zichzelf en hun theorie zo belangrijk vinden.

Aan de basis van je kernhouding liggen je waarden, paradigma’s en overtuigingen. Die heb je echter niet steeds helder voor de geest, noch voor jezelf, noch voor de ander. Ze liggen niet aan de oppervlakte. Ze zitten verborgen in je gedrag. Je kernhouding toont zich in je gedrag. Wat werkt is datgene wat jij doet en niet doet, hoe je het doet, hoe je de ander benadert. Je basisopstelling bevindt zich op een niveau onder je intenties, onder je goede bedoelingen.

Je kernhouding toont zich bijvoorbeeld zo:

 • het aantal keren op een dag dat je “ja” zegt (of “nee”);
 • het aantal keren op een dag dat je een vraag stelt (of je mening geeft);
 • Hoe vaak op een dag je “dank je” zegt;
 • in de duur van de stiltes die jij toelaat;
 • in de mate waarin je aanwezig bent, hier, nu;
 • de mate dat je je laat verrassen;
 • hoe soepel je het spel van leider—volger speelt;
 • hoe je reageert op fouten maken; enz.

Bij het trainen van de Lemniscaat Benadering werd het me het laatste jaar steeds duidelijker: zonder de gepaste kernhouding verwordt de Benadering tot een methode die te weinig effect heeft. Ik noem de kernhouding om te kunnen werken met de Lemniscaat Benadering: OMA, Open Mind Approach. Je herkent er wellicht de kernhouding van de Open Space in. 

De OMA-houding is er niet alleen voor de Lemniscaat Benadering. Iedereen kan ze inzetten, om het even welke je overtuiging is of je manier van werken.

kaartje_oma_5.0

Wil je het OMA-kaartje graag gedrukt thuis ontvangen? Dat kan. Klik hier.

(*) Met Anita Meun: Natuurlijk Leider in Den Dolder (NL) (http://natuurlijkleider.nl) en met Vicky Daniëls: Play Today in Lommel (BE) (http://www.playtoday.be)

 

6 gedachten over “Je kernhouding maakt het verschil

 1. Bedankt. Zo mooi geformuleerd en oh zo waar en herkenbaar: congruentie tussen je binnenkant, je uiterlijk gedrag en de situatie of context waarin je je bevindt is zo bepalend voor het effect dat je verkrijgt tegenover de ander.

 2. Fijn geformuleerd, Francis, dank je. Mooi hoe je kernhouding verwoordt, en een mooie tegenreactie op de vele modellen en methodes die dikwijls op de voorgrond geplaatst worden. Het is voor mij én-én, zo-binnen-zo-buiten, de geheel-benadering, daar hou ik van :-). Groetjes, Linda

  • Beste Ellen, het volstaat om op het betreffende blauwe, onderlijnde woord “Klik hier” te klikken. Dan vul je je adres in zodat ik weet waar ik het naartoe moet sturen. bedankt.

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s