Wanneer heb ik het échte ‘probleem’ te pakken?

Hoe ga je van de oppervlakte naar de diepte?

Iedere communicatie heeft een oppervlaktelaag (= datgene waar het op het eerste zicht over gaat) en een dieptelaag (= datgene waar het in werkelijkheid om gaat, datgene wat écht belangrijk is nu = de focus).
Hetzelfde geldt voor de dwingende, dringende werkvragen (= ‘problemen’). Wanneer je geen zorg besteedt aan het zoeken en formuleren van de échte werkvraag voor dit moment, is de kans zéér groot dat je je op een dwaalspoor begeeft. Je verliest tijd, energie, geld en vaak je humeur.

Een klant (bv. een manager) komt niet bij mij met een vraag maar zegt dat hij een ‘probleem’ heeft en geeft met een reeks vaststellingen, veronderstellingen, soms feiten. De eerste stap: Feiten zijn geen probleem! De manier waarop je reageert op feiten maakt of er een probleem zal zijn. Indien hij wel met een vraag komt, beschouw ik steeds als de vraag aan de oppervlakte, de vraag waarmee hij makkelijk naar mij kan stappen. Het is een vraag geformuleerd op een sociaal aanvaardbare manier, een vraag die geen pijn doet. Het is de vraag om mee binnen te komen. Dat is stap twee: eerst moeten we de formulering verbeteren, de vraag concreter, specifieker, scherper stellen. Vervolgens stap 3: we bekijken samen welke vraag er onder ligt. Vinden we de vraag waar het echt om gaat? 

In de Lemniscaat Benadering gebruiken we een aantal methoden om 
1) de formulering van de vraag scherper te krijgen en 
2) de vraag te ontdekken die een of meerdere lagen dieper ligt.
Uiteindelijk komen we tot de vraag waarvan de betrokkene zegt: “Dit is de vraag waar het écht om gaat! Dit is de vraag die ik wil aanpakken.” 

Is dit de ultieme werkvraag die leidt naar de ultieme oplossing?

Het heeft geen zin om te blijven zoeken naar de ‘ultieme werkvraag’ of het ‘ultiem probleem’. Alle dwingende werkvragen zijn interafhankelijk verbonden met zoveel andere problemen of werkvragen. Iedere dwingende werkvraag (‘probleem’) is onderdeel van een cluster van vragen (ze vormen een systeem). Wanneer je er één vraag uit, haalt beweegt het ganse systeem. Neem bijgevolg de vraag die op dit ogenblik aanvoelt als het meest dringend en dwingend. Het is de vraag die je aanzet om aan de slag te gaan, nu!

Het Lemniscaat Kompas helpt je op een praktische wijze om te vermijden dat je de verkeerde richting uitloopt.

Wat zijn de voordelen van ‘rond de pot draaien’?

En toch, rond de pot draaien, het échte probleem nu niet willen (in)zien, heeft ook zo z’n voordelen. Rond de pot draaien betekent dat je niet onmiddellijk naar de kern van de zaak gaat of dat je bang bent om het pijnpunt (dat je wel ergens weet te situeren) te raken. Driemaal rond de pot draaien en … het wordt duidelijker waar de pot staat. Wanneer je nog enkele malen het pijnpunt ontwijkt, is dit punt dermate goed gesitueerd dat je het niet meer weg kunt wuiven. Sommigen hebben meerdere rondjes nodig om stapje na stapje dichter bij ‘het probleem’ te komen. Ze hebben die ruimte nodig om met kleine momenten van aanvaarding het pijnpunt toe te laten.

Mededogen is een essentiële kwaliteit wil je mensen ‘helpen’ om vanuit hun eigen kracht de ‘problemen van het leven’ aan te kunnen.

Op een andere manier werken aan een oplossing?

Wanneer je wil dat mensen zelf een duurzaam antwoord uitwerken (wat volgens jou een middel zou zijn om hun probleem op te lossen) moet je hen geen materiaal leveren en geen advies geven. Je moet hen doen verlangen naar het genieten van de oplossing.

“Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.”

“In het leven zijn er geen oplossingen, er zijn krachten werkzaam: je moet ze hanteren en de oplossingen volgen vanzelf.” 

Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944)

Lees het boek: Hoe ontwikkel ik een probleem tot een duurzame oplossing? De Blauwe Rivier oversteken

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s