Wat is de Kracht van Vragen?

Vragen kunnen veel teweeg brengen bij mensen. Tenminste indien het échte vragen zijn en de juiste vragen. Hoe stel jij vragen? Wil jij leren beter vragen te stellen?

De kracht van vragen toont zich niet allen bij de kunst van het stellen van vragen. Je ervaart de ‘kracht’ ook wanneer je leert vragen scherper te horen, vragen goed te ontvangen door ze in het midden te laten liggen, vragen waar te nemen die nog niet formeel werden geuit, vragen te koesteren zonder ze te beantwoorden of vragen volledig los te laten. Wil jij leren beter gebruik te maken van de Kracht van Vragen?
Lees over ons aanbod onderaan dit bericht.

Om te beginnen zijn niet alle zinnen met een vraagteken op het einde een echte vraag. Niet alle woorden op een vragende toon uitgesproken zijn een vraag. Hoeveel leidinggevenden vragen iets waar geen ‘nee’ op mag volgen? Het zijn instructies of bevelen verpakt in een vragende vorm. De leidinggevende meent dat iets op een vragende toon aanbrengen zachter overkomt dan het op een instructieve toon te zeggen. Fout. Een instructie geef je op een instructieve toon. Dàt is niet alleen helder maar maakt het voor diegene die de instructie moet uitvoeren ook veel makkelijker. Net omdat de communicatie  open en eerlijk verloopt, zal hij meer vrijheid en verbinding voelen. Een ‘instructieve toon’ is niet een ‘autoritaire toon’! Je kan op een vriendelijke, verbindende én daadkrachtige wijze instructies geven.

Wat is een ‘juiste’ vraag? Wat ‘gepast’ is, ‘juist’ of ‘werkzaam’ wordt bepaald door de ontvanger. 
Veel vragen worden echter gesteld zonder dat de ontvanger er baat bij heeft. Er worden onderzoekende vragen gesteld of vragen om een diagnose te kunnen stellen of vragen om bevestiging te krijgen dat men de ander goed heeft begrepen, enz. Allemaal vragen ten bate van de vraagsteller. In sommige gevallen is daar niets mis mee, in veel gevallen echter wel. Hier is geen sprake van een vragende houding maar van een ‘ondervragende’ houding. Bij een ondervraging is de relatie niet gelijkwaardig. Er is – relationeel gezien – een boven- en een onderpositie. Dat ziet de lieve vraagsteller niet, overtuigd als ze is dat ze het doet om de ander een dienst te bewijzen.

Wanneer de vraag bedoeld is om de ontvanger van dienst te zijn, stellen we andere vragen en op een andere manier. Dan is onze aandacht bij de ander en kiezen we die vraag die op dit moment ‘werkt’. Reacties die aangeven dat het wellicht een ‘juiste ‘vraag was, zijn bv.: de ontvanger antwoordt niet onmiddellijk (zij moet nadenken),  de non-verbale reactie geeft aan dat de vraag op een dieper niveau werd ontvangen, de ontvanger kijkt naar binnen, er verschijnt een Aha! op het gelaat, de ontvanger stelt zelf een volgende vraag, enz.
De juiste vraag te vinden is een kunst én een kunde. Je dient tegelijk je gevoel en je verstand in te zetten. Een handig middel daarbij is het Vragenkompas.

Leer over De Kracht van Vragen en het Vragenkompas tijdens een Inspiratiedag.

Een gedachte over “Wat is de Kracht van Vragen?

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s