Durf je als leider een Padvinder te zijn?

kinderen_berlijnWelk type leider ben jij? Overwegend een Gids of heb je toch iets meer van een Padvinder? Hoe kan een Padvinder-type een goede leider zijn? Of zijn Padvindervaardigheden en -kwaliteiten niet net de kenmerken van een goede leider? Zijn managers niet veeleer de Gidsen in een organisatie? Welke medewerker vraagt om een Padvinder? Vragen ze niet bijna allemaal om een goede Gids? Waar in onze opvoeding werd de koppeling gemaakt van het begrip ‘leider’ met het begrip ‘Gids’? Of vragen mensen om een Gids omdat ze alleen maar Gidsen krijgen aangeboden?

Een Gids kent de weg, zij kent dé weg. 
Een Padvinder zoekt en vindt wegen, nieuwe wegen, oude wegen, zijwegen, short-cuts.
Met een Gids ben je zeker dat je je doel bereikt binnen een afgesproken tijd.
Met een Padvinder ben je zeker dat de reis langer duurt dan gepland en ben je niet zeker dat je daar eindigt waar je je (oorspronkelijke) doel hebt gesteld. Maar, moest je daar echt zijn? Is het doel dat je nu ziet niet interessanter?
Een Gids volg je, want die loopt voorop en geeft de weg aan. Je hoeft slechts te kijken waar de Gids loopt om op de juiste weg te zijn.
Een Padvinder loopt overal. Voorop lopen of achteraan lopen is geen criterium van leiderschap. Je kan plots merken dat jij als medewerker voorop loopt en dat de Padvinder helemaal niet de weg aangeeft, integendeel, hij volgt jou!

Het volgen van een Gids geeft een gevoel van zekerheid (zij kent de weg). Het biedt een gevoel van veiligheid (zij is hier al eerder geweest en kent het gevaar). Een Gids neemt een groot stuk van de verantwoordelijkheid op zich, dus jij draagt een lichtere last.
Met een Padvinder op stap gaan, houdt toch een bepaald risico in, je zal gevraagd worden om mee waar te nemen en te kiezen. Daardoor krijg je een deel van de verantwoordelijkheid voor de weg die wordt gekozen en bewandeld. Jouw rugzak weegt zo zwaar als die van haar.
Beide type leiders bieden voordelen. Het is geen kwestie van beter of slechter. We worden echter m.i. teveel en te vaak omringd door Gids-leiders. 

Daarom de vraag: Wat zijn de voordelen voor de organisatie van een Padvinder als leider?
Met een Padvinder heb je meer kans dat je nieuwe wegen zult ontdekken. Innovatie komt er enkel door een Padvinder. Zij houdt het oog gericht op de omgeving, op de context en kijkt tegelijk naar de toekomst. De vraag die ze stelt: “Wat zal onze volgende stap zijn, rekening houdend met wat we nu kunnen waarnemen?” Een Padvinder vertrekt niet met de gedachte dat de afgelegde weg sowieso kan gekopieerd worden naar de toekomst. Succes in het verleden is geen garantie voor succes in de toekomst. Maar ook: Falen en verlies in het verleden is geen garantie voor verlies en falen in de toekomst.

Een leider als Padvinder deelt de verantwoordelijkheid met alle medewerkers. Zij is niet van plan om meer op haar schouders te nemen dan haar deel. Zij stimuleert haar medewerkers-partners om hun deel van de verantwoordelijkheid te nemen en te dragen. Daardoor wordt iedere onderneming, ieder project een gemeenschappelijke zaak.

Een Padvinder staat tussen haar groep. Participatief werken is de gewone manier van werken. Teams kunnen zichzelf leiden en er kan wisselend leiderschap zijn. Er is geen nood aan een tussenschakel (een of andere manager). Daardoor zijn de communicatiekanalen vaak korter, frequenter en eenvoudiger. Hoeveel vergaderingen kunnen worden geschrapt? Meer dan je denkt (en meer dan managers lief is).

Op momenten van grote onzekerheid maken we de foute reflex. We grijpen naar een Gids in de hoop dat die de weg zal wijzen. We geven onze macht en verantwoordelijkheid af en … wachten af. Net wanneer onzekerheid groeit en er meer risico moet worden genomen hebben we nood aan een Padvinder! Een goede Padvinder kent de kracht van vragen, zij stelt meer vragen dan ze instructies geeft. Met goede vragen haalt ze alle nuttige inzichten en competenties naar boven.

kompas_beeld_zw_1-0Iedere Padvinder hanteert vlot een kompas meer dan een wegenkaart. Hét instrument om overal je weg te kunnen bepalen en kiezen. Een wegenkaart of een stappenplan is immers verouderd, het hoort bij de weg die achter de rug is. De Lemniscaat Academie leert je wat het Vragenkompas inhoudt en hoe je het hanteert.

Jouw acties:

Een gedachte over “Durf je als leider een Padvinder te zijn?

  1. Durf ik mijn rol als gids los te laten en mijn padvinderszoektocht als leidraad te nemen?
    Een interessante weg van vertrouwen op innerlijk leiderschap die zich samen weet met anderen.
    Fijne ontwikkeling, dank voor je inzichten Francis!

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s