Alle ‘problemen’ zijn van de baan, lang leve de ‘werkvraag’!

Dit kunnen we met zekerheid vaststellen: je taal bepaalt je waarnemen, je ervaren en je denken.
Vanuit de aandacht voor zorgvuldig en nauwkeurig taalgebruik heb ik jaren gepleit voor een correct gebruik van de term ‘probleem’. Het begrip is verwaterd tot een nietszeggende opmerking. De woorden ‘probleem’ en ‘oplossing’ zijn verworden tot een inhoudsloze kreet. Alles is een probleem. Eigenlijk zegt je dat je ergens last van hebt, dat je iets niet prettig vindt, dat een bepaalde vaststelling voor jou een obstakel is, enz. Het gaat in werkelijkheid enkel en alleen om een vaststelling! So what?! En dan?! Het baat niet om het woord ‘probleem’ te vervangen door een eufemistische uitdrukking als uitdaging, obstakel, moeilijkheid of zo. Dat betekent dat je de andere kant opkijkt. Nee, neem scherp waar wat er in jou en rondom jou gebeurt, kies om er al of niet een ‘probleem’ van te maken en neem je verantwoordelijkheid!

De file is géén probleem. Dat is enkel een vaststelling. Vind jij het niet prettig om in een file te zitten? Doe er iets aan maar hou op met klagen en zeuren. Moet jij dan alle files in België oplossen? Nee, je moet eerst nagaan wat jou zogezegde ‘probleem’ is. Stop met zeuren, formuleer een constructieve, waarderende werkvraag en los die op. Ik sta nooit in de file. Mijn wagen staat in de file, dat wel, maar ik ben niet zo gek om mezelf in de file te zetten. Voor mij is de file geen probleem.
De bootvluchtelingen? Dat is geen probleem voor de beleidsmakers en verantwoordelijke politici. Het is wel een zeer vervelende vaststelling dat er weer honderden mensen zijn verdronken in de Middellandse Zee. Wellicht goed om de mensensmokkelaars aan te pakken dan wagen er minder mensen de overtocht naar Europa. En daar is het om te doen. Toch? Daar schuilt ergens het ‘probleem’. Of toch niet?

MAHATMA-GANDHIDe mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn ook degenen die het doen. (Steve Jobs)

Als ontwerper van de Lemniscaat Benadering heb ik een omslag gemaakt.

Ik heb het woord ‘probleem’ gewoon geschrapt uit mijn woordenschat want het levert geen duurzaam resultaat op, net zomin als het woord ‘oplossing’ en zeker niet de zinloze discussie over het onderscheid tussen probleem- of oplossingsgericht werken.
Het is veel efficiënter om de zaken te bekijken vanuit ‘dwingende werkvragen’ en ‘werkantwoorden’. Het draait allemaal om het nemen van verantwoordelijkheid, voor de werkvragen én voor de werkantwoorden. Werkvragen groeien zowel vanuit ongenoegen als vanuit nieuwsgierigheid, zowel vanuit het ernstig nemen van de situatie als vanuit het speels benaderen van diezelfde situatie, zowel vanuit vreugde als vanuit verdriet. Werkantwoorden zijn nooit definitief, ze zijn altijd voorlopig, het is het juiste antwoord binnen de actuele context.

De Lemniscaat Academie helpt jou om in iedere situatie een aantrekkelijke, uitdagende, boeiende, constructieve, dringende, dwingende ‘werkvraag’ te formuleren en een concreet ‘werkantwoord’ te vinden. Ik steun je om verantwoordelijkheid te nemen voor datgene wat je een ‘probleem’ noemt en dus ook de verantwoordelijkheid om een ‘oplossing’ te zoeken.

Lees meer in het boek: Hoe ontwikkel ik een probleem tot een duurzame oplossing? De Blauwe Rivier oversteken

Een gedachte over “Alle ‘problemen’ zijn van de baan, lang leve de ‘werkvraag’!

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s