Dit is ‘het Pad’

Iedere gedachte die ik kies te volgen en blijf denken, ieder gevoel dat ik kies te volgen en blijf voelen, ieder woord dat ik kies uit te spreken, iedere beweging die ik kies ‘uit te bewegen’, iedere stap die een van mijn voeten zet, dit alles zijn stappen op mijn Pad.
Iedere gedachte die ik loslaat en niet verder denk, ieder gevoel dat ik niet volg en niet verder voel, ieder woord dat ik in mijn mond hou en niet volledig uitspreek, iedere beweging die ik laat ‘sterven’ alvorens ze in de wereld werkt, iedere moment dat ik halt hou, dit alles zijn stappen op mijn Pad.
Er bestaat geen ander Pad dan hetwelke ik op deze manier zelf creëer.
Hoezeer leraren, goeroes’s of boeddha’s mij adviezen en aanbevelingen geven over hoe ik het Pad kan afleggen, enkel datgene wat ik nu doe is het Pad, er bestaat geen ander Pad.

(Leh, Himalaya, India)

2 gedachten over “Dit is ‘het Pad’

  1. Een interpretatie.
    Als de grens tussen object en subject een illusie is kan je ook niet meer spreken over een pad (object) dat door een subject (individu) belopen wordt, deze laatste loopt of maakt dus geen pad omdat deze wijze van de “dingen” verwoorden het object-subject in stand houdt. Het wordt dan eerder een werkwoordsvorm “padden”. Ik pad, jij padt, zij padden… zo wordt het object-subject concept opgeheven. Het “pad” is dan geen 2D (weggeltje), 4D gegeven (de weg in ons ruimte-tijd dimensioneel bestaan) of een 4D+multidimensioneel gegeven. Het pad is de “beweging” van een tijdelijk “belichaamde” momentgebonden continue herscheppende energievorm tussen andere momentgebonden continue herscheppende energievormen. Deze “beweging” wordt al dan niet in min of meerdere mate gehinderd (en komt soms tot “stilstand”) door het “aardse” dwangmatig handelen… een dwangmatig handelen dat het gevolg is van de vlucht uit het “nu”. Een vlucht van het niet onder ogen willen zien van het besef en gegeven van de sterfelijkheid van elk moment. De vlucht naar de dingen van de wereld, geld, macht, schoonheid, bezit. Die wereld, “onze wereld” waar de paden die je moet bewandelen “duidelijk” zijn en dus geruststellend omdat ze (de illusie) het gegeven van een permanente “zijnsgrond” mee onderbouwen.
    (Bron: Batchelor S, Mara, Een beschouwing over goed en kwaad. Asoka, 2006, 212p.)

    • Beste Arne, indien deze tekst (mij welbekend) jou inspireert, geniet er dan van en doe er je profijt mee. Ik kan zijn gedachtengang ten dele onderschijven. Anderzijds, ik hou niet van metafysische “energievormen”, het is te verhullend taalgebruik. Daarenboven bevatten de woorden van Stephen Batchelor teveel (verborgen) oordelen voor mij (‘dwangmatig handelen’, ‘vlucht uit het nu’, …). Hou het eenvoudig, observeer wat je nu denkt, voelt, doet en kies om dit te denken, te voelen en te doen.

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s